Informatie over HTCSON Hockey
Klik voor meer informatie over de betreffende categorie
 
Algemeen (1) 
Archief documenten (1) 
BAR (1) 
Commissies (1) 
Geschiedenis (1) 
Jongste Jeugd (2) 
Navigatie / TomTom (1) 
Organisatie (1) 
Spelregels Veldhockey (1) 
Spelregels Zaalhockey (1) 
Trimhockey (1) 
Voorzitters (1) 
Wegwijs op Mijn HTC (1) 
Zaalhockey (2) 

 

Mist u informatie hier? Mail ons op [email protected]Geschiedenis 
Geschiedenis HTC Son Hockey 
  Geschiedenis HTC Son Hockey    
  • 50 jaar HTC hockey in vogelvlucht
  • Voorzitters 1963 – heden
50 jaar HTC hockey in vogelvlucht

1963: oprichting van Mixed Hockeyclub Son

Na een potje tennis op de Europlaan in de zomer van 1963 vroeg Hans Schwalbach aan Bep Slingerland (toen Bep Hoen) wat zij van het tennissen vond, waarop zij antwoordde: "Ik ben een echte hockeymeid.” Wil van de Schoor die met Hans had getennist mengt zich in het gesprek en het idee ontstond om een hockeyclub op te richten. Zo gezegd zo gedaan en nog geen vier maanden na het uitspreken van het idee werd op 23 september 1963 de MHC Son opgericht.

Op 6 oktober van dat jaar werd de eerste wedstrijd op het voetbalveld van SBC geopend met toen nog de bekende bully tussen de voorzitter Wil van de Schoor en de heer Steinweg, destijds burgemeester van Son. Er werd door iedereen hard gewerkt aan een goed hockeyveld met de juiste afmetingen. Eerste veld was namelijk 5 meter te kort wat in het begin een voordeel voor Son opleverde. Burgemeester Steinweg, zelf een hockeyer, heeft veel betekend voor de hockeyclub en werd lid van verdienste. Son kreeg een nieuw veld en een half gravelveld voor de trainingen. Koffie en thee werd in het begin zelf meegenomen in de kofferbak van Bep Slingerland. In 1968 had de vereniging al 100 leden.

1968-1969: een nieuw complex met een eigen clubhuis
MHC Son werd gevraagd een tweede tennisvereniging op te richten en zo ontstond HTC Son. Het complex verhuisde naar De Gentiaan en kreeg vier hockeyvelden, twee tennisbanen en een eigen clubhuis. De leden deden de inrichting en het schilderwerk zelf en ook de gordijnen werden zelf genaaid. Echte clubspirit. Ondertussen groeide de club uit tot 257 hockeyleden.

1970-1973: snelle groei en verbouwingen
Zowel op het gebied van hockey als tennis groeide de jeugd en daardoor het ledenaantal. Ook nu werd door de leden gezamenlijk gewerkt aan interne verbouwingen

1974: komst van de ballonhal
De groei zorgde voor nieuwe mogelijkheden. Wintertennis en zaalhockey werden populair. Hiervoor moest natuurlijk wel ruimte beschikbaar zijn. In 1974 kwam een ballonhal. HTC Son was de eerste vereniging in Nederland met zaalhockey en tennis op twee banen. De hal werd intensief gebruikt.

1975-1981: uitbreiding van HTC
De ballonhal voldeed niet meer en er werd gekeken naar iets anders. Er kwamen plannen voor een nieuwe hal. In 1977 werd de derde afdeling Cricket opgericht. Zowel de tennis-buitenbanen als ook de hockeyvelden werden uitgebreid. De hockeyvelden met wel 7 velden. Oud-speelster nationale B-team Giny Huszar –van Rooij speelde destijds met oud D II.

1982: topjaar, opening van de nieuwe hal
In september 1982 werd de hal met 5 banen geopend. De tennisster Huub van Boeckel speelde een demonstratiewedstrijd tegen de beginnende Menno Oosting.  De opening werd spectaculair gevierd: parachutisten scheerden door de haren van de omstanders, fanfares lieten horen dat het leven in Brabantse land goed was en bij HTC in het bijzonder. De hal kreeg in de vorm van Leon van Nunen een professioneel beheer.  Achteraf bleek dat 1982 een topjaar was voor HTC Hockey met 779 leden.

1983-1985: overgang naar kunstgras
Kunstgras kwam sterk in opmars en ook HTC ging hierin mee. Dit bracht een enorme investering met zich mee. De gemeente wilde maar meewerken aan één kunstgras. Onder leiding van de voorzitter, Willem Guitink, werd er veel gedaan om het financiële gat te dichten. Er kwamen diverse acties, zoals het organiseren van sponsorlopen. In het najaar van 1984 werd de dameswedstrijd Nederland-Engeland bij kunstlicht gespeeld met 2500 toeschouwers.

1985: stichting kunstgras (SKG)
Opgericht door de heren De Klerkck en Nuijten "ter bevordering van de hockeysport en andere sporten in het algemeen. De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het beheren en exploiteren van de Kunstgrasvelden.”

1988: HTC Son bestaat 25 jaar
Met als thema "HTC Son 25 jaar aan de bal” vond een bruisend Lustrumevenement plaats. In het slotweekend van 6-8 oktober werd in het Vestzak theater een bruisend cabaret opgevoerd door HTC-acteurs, met als afsluiting op zaterdag een spetterend feest met 2 bands en een zangeres.

1986-1993: moeilijke tijden
Het ledenaantal daalt in 1993 tot 500 door vergrijzing van de Sonse bevolking, verschuiving naar individuele sporten en zuigkracht van studentensteden. Penningmeester Sjef Nuijten noemde dit "het lot van de vereniging” en als antwoord op de oplossing zei hij: "misschien dat we nu, met de ov-jaarkaart, de spelers kunnen behouden”.  De "Gerard van Deuverens” die veel bijdroegen aan zelfwerkzaamheid werden zeldzamer.

1990: vierde afdeling Golf
De hal wordt door groeiende belangstelling uitgebreid tot 8 banen en de vierde afdeling Golf werd opgericht.

1994-1995: eigen baas en tweede kunstgrasveld
In 1995 werd HTC verantwoordelijk voor onderhouden en goed gebruik van het complex. Ondanks het gedaalde ledenaantal kreeg Willem Guitink, weer terug als voorzitter, van de gemeente gedaan dat het eerste kunstgrasveld werd vernieuwd en een tweede kunstgrasveld werd aangelegd.

1996-1998: een nieuw tijdperk
Dames 1 verdween uit de overgangsklasse door leegloop. Een zeer jong dames 1 moest in de vierde klasse startten en werd in het eerste jaar derde. In 1996 begonnen Luut Zuidema en Willy van Nunen een grote actie die leidde tot een grote aanwas zeer jonge jeugd.  Het nieuwe bestuur zorgde voor nieuwe vrijwilligers. De maandagavond werd weer een gezellige clubavond met commissies, vergaderingen en veel bier.

1999-2000: afdelingen en nieuw clubhuis
In 1999 werden de vier afdelingen (hockey, tennis, cricket en golf) zelfstandig. Het clubhuis moest dringend vernieuwd worden, echter dit ging niet zonder slag of stoot bij de afdelingen. Luut Zuidema en Leon van Nunen, de bouwheren, begonnen gewoon en in 2000 werd het nieuwe clubhuis feestelijk geopend. Een hockeyclinic voor de jeugd onder leiding van Teun de Nooyer en Jaap Derk Buma. Ook Son-bobo Xander de Buisonjé was er op krukken. Vooral de meisjes waren erg blij met hem.

2001: weer een hockey-Klakson

De website en een email-Klakson hadden ondertussen hun intrede gedaan. Echter de papieren versie werd toch gemist. Dankzij inspanning van leden kwam de vertrouwde Klakson weer terug van weggeweest. Mede ook dankzij een financiële ondersteuning van een betrokken hockeylid.

2003: HTC Son Hockey 40 jaar jong

HTC Son Hockey heeft ingrijpende ontwikkelingen doorgemaakt. Veel pieken, maar ook enkele dalen. Maar: "wie de jeugd heeft, heeft de toekomst”. En wie op zaterdag om 9.30 uur aanwezig is slaat steil achterover van de massale aanwezigheid van benjamins, trainers, oudervrijwilligers en de grote schare trotse ouders.

2005: Groei ledenaantal
Begin van het jaar werd het 500ste jeugdlid verwelkomd.

2009-2011: nieuwe kunstgrasvelden en verbouwing clubhuis
De kunstgrasvelden zijn aan vernieuwing toe en m.b.v. Stichting Kunstgras heeft HTC Son in 2009 twee nieuwe semi-watervelden en in 2011 zelfs een derde semi-waterveld. In 2011 wordt het clubhuis door een fanatieke groep mannen weer helemaal gerestyled dat past in die tijd. Ook komen er beheerders voor het clubhuis. Zij zorgen voor de nodige hapjes en drankjes tijdens de weekenden, maar ook tijdens de toernooien en feestdagen. De bardienst wordt weer bezet door de leden/ouders en daardoor meer onderdeel van het clubgevoel. In 2011 breidden de diensten van de Stichting Kunstgras (SKG) zich uit. Zij legt o.a. een degelijk financieel basis voor beheer en onderhoud van het gehele complex op langer termijn. Een sponsorcommissie is druk bezig met het binnenhalen van sponsoren. De Technische Commissie spant zich actief in om van de club zowel een prestatie als gezelligheidsvereniging te maken. Trainer coördinator wordt aangesteld, trainers worden opgeleid.

2011-2013: HTC Son mag trost op zichzelf zijn
Wij zijn met stip het mooiste en gezelligste hockeypark van Brabant geworden en de enige die 3 semi-watervelden kan bieden. Twee keer heeft HTC Son de play-off’s mogen organiseren en de KNHB heeft ons inmiddels ontdekt en zal nog vaker bij ons op het park toernooien organiseren. De accommodatie is er in ieder geval klaar voor! De e-Klakson doet zijn intrede en vervangt deze definitief de papieren versie. In 2012 wordt De Landing geopend, een nieuwe hal voor mooi zaalhockeyspel. Het ledenaantal groeit weer goed. Bij de senioren hebben we nu zelfs 4 dames en 3 heren teams, 1 dames veteranen en 3 heren veteranen teams. Bij de jeugd vooral veel aanmeldingen bij de meisjes (met dank aan kampioenschap dames Olympische Spelen), jongens helaas wat minder. In 2013 heeft HTC meer dan 700 leden.

2013: jubileum HTC Son
Dit jaar staat in het teken van 50 jaar HTC Son oftewel een jubileum. Naast verschillende activiteiten als (keeper)clinics, (familie)toernooien zal er ook een groot feestweekend zijn op 27-28-29 september. Hierover meer informatie op de site.

 
 
Kies team
Sponsoren
Bordsponsor
Social media
Instagram account van HTC Son

1 Facebook logo Facebook logo