Informatie over HTCSON Hockey
Klik voor meer informatie over de betreffende categorie
 
Algemeen (1) 
Archief documenten (1) 
BAR (1) 
Commissies (1) 
Geschiedenis (1) 
Jongste Jeugd (2) 
Navigatie / TomTom (1) 
Organisatie (1) 
Spelregels Veldhockey (1) 
Spelregels Zaalhockey (1) 
Trimhockey (1) 
Voorzitters (1) 
Wegwijs op Mijn HTC (1) 
Zaalhockey (2) 

 

Mist u informatie hier? Mail ons op [email protected]



Spelregels Zaalhockey 
V&A Zaalhockey regels 
  ZAALHOCKEY

De vraag:
In het verleden kreeg een team vaak een strafcorner tegen als er verkeerd werd gewisseld bij zaalhockey. Wat is nu de regel?

Het antwoord:
Er is een paar jaar geleden nogal wat gewijzigd in de zaalhockeyregels. De wisselregel is nu net zo als bij veldhockey: wisselen mag altijd, behalve na het toekennen van een strafcorner. In dat geval mag, net als bij veldhockey, alleen de verdedigende keeper gewisseld worden als deze geblesseerd is geraakt of uit het veld is gestuurd. (Een vliegende keep mag dan overigens alleen door een andere vliegende keep worden vervangen.)
Strafcorners voor verkeerd wisselen horen eigenlijk niet meer voor te komen. Alleen als de nieuwe speler duidelijk aan het spel deelneemt, terwijl de vertrekkende speler nog in het veld staat, dán wordt het team nog met een strafcorner bestraft. Maar dan hebben we het over écht deelnemen aan het spel. Dus eigenlijk krijg je alleen nog strafcorners voor echt met zeven man spelen.

De vraag:
In een zaalhockeywedstrijd speelt een team met een 'vliegende keep'. Aan het eind van de speelhelft krijgt dit team een strafcorner te nemen. Omdat de speeltijd (bijna) is afgelopen, wordt dit een 'uitspeelstrafcorner'. De 'vliegende keep' wil de strafcorner gaan nemen. Is dit toegestaan?

Het antwoord:
Doelverdedigers die alleen hoofdbescherming dragen (NB: dit is dus een 'vliegende keep') mogen met hoofdbescherming op tijdens de wedstrijd niet buiten hun eigen speelhelft aan het spel deelnemen, maar mogen zonder hoofdbescherming over het gehele veld spelen.
Het is dus toegestaan als hij geen hoofdbescherming draagt.

De vraag:
In het zaalhockey krijgt de keeper soms een strafcorner tegen omdat hij liggend de bal speelt. Wat is hier precies de regel?
Antwoord:
Liggend spelen is in zaalhockey voor veldspelers niet toegestaan. Een keeper heeft alleen maar speciale keepersrechten wanneer én de bal én hij zelf binnen de cirkel zijn. Dan mag hij onder andere de bal met zijn lichaam stoppen of spelen en mag hij ook liggend de bal spelen.
Als de bal niet in de cirkel is (en de lijn is ín de cirkel) of wanneer de keeper (deels) buiten de cirkel is, heeft de keeper geen speciale keepersrechten meer. Hij mag dan de bal niet meer met zijn lichaam spelen (dat vindt iedereen logisch), maar hij mag de bal dan ook niet meer liggend spelen.
In de spelregels gaan we er van uit dat een keeper die buiten de cirkel de bal liggend speelt, dit opzettelijk doet. De straf voor deze overtreding is dus een strafcorner.

De vraag:
In het zaalhockey mag de bal in het normale spel alleen over de grond gepushed worden; bij een push op doel mag de bal omhoog. Wat gebeurt er als een ándere aanvaller een hoog push op doel van richting verandert en vervolgens scoort?

Het antwoord:
Alleen een push op doel mag hoog worden gespeeld. Als een tweede aanvaller die hoge push aanraakt (bijvoorbeeld door de bal van zijn stick af in het doel te laten kaatsen), zorgt hij ervoor dat het ‘push op doel’ van zijn teamgenoot plotseling een pass is geworden. En een pass mag niet hoog. Dus wordt het doelpunt niet toegekend.
Als de tweede aanvaller van de bal was afgebleven en de bal het doel was ingegaan, was er niets aan de hand geweest.


 
 
Kies team
Sponsoren
Bordsponsor
Social media
Instagram account van HTC Son

1 Facebook logo Facebook logo